Homemade Loaded Coil Dipole

Homemade Loaded Coil Dipole  ( w8010 diamond ) voor 10, 15, 20, 40 en 80 meter

Eindelijk na diversen antennes te hebben gebouwd en uit geprobeerd kwam er weer een nieuwe uitdaging bij een antenne die op een paar banden te gebruiken is en zonder dat er commentaar van mijn vrouw komt en dit was een zeer belangrijk punt zolang de partner geen commentaar heeft is er niets aan de hand. Van Thieu Mandos NL199 / PA0M kreeg ik een beschrijving van deze antenne om eventueel na te bouwen en uit te proberen. Thieu had zelf al zo antenne al 10 jaar en zonder problemen werkt die op 5 banden en de antenne had zich wel bewezen dat die tegen weerinvloeden kon en wat ook belangrijk was de SWR was zeer goed af te regelen met de ratte staarten.

Begonnen met eerst de 6 spoelen te maken voor de antenne die als het goed gaat te gebruiken is op 10, 15, 20, 40 en 80 meter.

                

De spoelen zijn bij het instaleren van de antenne, overtrokken met een krimpkous voor beschadigingen te voorkomen en dat ze niet los van elkaar gaan zitten. Op de linker foto de spoel met zonder krimpkous en men kan gelijk zien hoe de 6 mm2  draad wordt vast gezet op de spoel met een M8 bout en moer de uiteinden van de spoeldraad daar is een amp oog op geknepen en vast gesoldeerd zodat deze makkelijk en stevig op de bout kon worden gemonteerd en dit geld ook voor de draad aan de spoel. Draad is 4 a 6 mm2 geïsoleerd draad met amp

                     

links Thieu PA0M en met petje Pleun PA3CYS             De spoel met ratte staartje

Voor de spoelen heb ik draad van o,8 mm2 gebruikt van een oude trafo.

De antenne heeft bij mijn een totale lenge van nog geen 14,5 meter op een hoogte van 3,80 meter.

Afregelen gebeurt door de eindjes en stukjes op lengte te maken door omvouwen en langs draad te draaien. Moet wel op hoogte nagemeten worden ( touwtje tijdelijke ophijsen ).

De balun is een coax enkele keren door een ringkern ( paarse ringkern type 4C65 ), en trekontlasting voor kabel en draden ( stukjes kuststof, alles weerdicht monteren).

    

Met de antenne zeer leuke verbindingen gemaakt, alleen op 10 meter heb ik nog niets gewerkt. Deze antenne blijf wel een tijdje hangen bevalt zeer goed en krijg een SWR op haast alle banden tussen de 1.1 en 1.2 met het ophagen en afregelen hebben we gebruik gemaakt van Pleun PA3CYS zijn HF/VHF/UHF SWR Analyzer MFJ 269  dat scheelde een hoop werk en trappen lopen anders hadden we de antenne met de set moeten afregelen.

Geef een reactie