De technische details van de LC antenne

De technische details van de LC antenne

Wie de LC antenne wil nabouwen heeft nog wat technische gegevens nodig. De LC antenne bestaat uit spoelen die niet afgestemd zijn. De stukken draad eraan werken als condensator en brengen de antenne in resonantie op de amateur-banden. In het Engels staat dit bekend als Loaded-Coils. Vooral bij verticale antennes wordt dit veel gebruikt, maar waarom niet voor een dipool. Wie niet zo’n zelfbouwer is kan natuurlijk ook zo’n antenne kopen. Diamond levert zo’n antenne onder de naam W8010, maar let op, de eindjes moet je wel flink inkorten. Voor de zelfbouwer hier een beschrijving van de antenne.

De spoelen worden gewikkeld op plastic afvoerpijp van 40 mm buitenmaat, in totaal ongeveer een halve meter. Hiervan zijn 6 stukjes gezaag,  twee stukken van 15 cm en vier van  8 cm . Midden op deze stukken wikkel je de spoelen; twee met 68 windingen ( 85 mm lang), twee met 17 windingen ( 22 mm lang) en twee met 13 windingen ( 15 mm lang). Wie ze na wil meten, bij waren de spoelen 80 uH en 13 uH en 9 uH. Links en rechts van elke spoel is 3 cm vrij. In dat stuk boor je de gaten voor de schroeven waar de draad aan vast komt te zitten. Ik gebruik daarvoor messing of RVS M5 of M6 bouten. Over de windingen doe je als bescherming krimpkous of  vulkaniserende tape. Gewone isolatieband blijft niet zitten in weer en wind. Houd de eindjes van de windingen wel vrij, want die moeten onder de bouten geklemd worden. Daarvoor maak ik de eindjes blank en soldeer en een AMP-oog aan. Dat blijft bij weer en wind goed contact maken.

Dan moeten er draden gemaakt worden. Vier draden van 350 cm met aan elke kant een oog. Twee draden van 240 cm met elke kant een oog. Twee draden van 160 cm met een kant een oog en twee draden van 60 cm met aan een kant een oog. Verder maken we nog 6 stukjes van 50 cm lang met aan een kant een oog, de zogenoemde rattenstaartjes. Van de lange stukken maken we twee dipool antennes zoals de tekening toont. Maak een dipool met een spoel erin en een dipool met twee spoelen erin. De linker en rechter poot van de dipool zijn gelijk. De korte dipool hangt met een paar stukjes nylon koord onder aan de lange dipool, liefst met een isolator ertussen. Maak de isolatoren niet aan het einde van de dipool maar 30 cm eerder vast. De laatste 30 cm hangt dan aan elke kant omlaag, die wordt gebruikt voor het afregelen. Zo wordt de grote dipool op 50 cm van het einde vastgemaakt met isolatoren, ook hier hangen de eindjes omlaag. Aan de spoelen zit aan beide zijden een draad vast, maar aan de kant waar de coaxkabel zit komt ook nog een rattenstaart onder dezelfde bout te zitten. Die rattenstaartjes worden ingekort bij het afstemmen tot ongeveer de lengte die staat aangegeven. Als je dat met het meten van de SWR doet, knip er dan niet te snel teveel vanaf. Terugvouwen werkt dan veiliger.

In de tekening staat aangegeven met welk eindje je welke amateur-band afstelt. De afstellingen beïnvloeden elkaar niet, zoals dat meestal wel zo is met andere meerbanden dipolen gebeurt. Wel is de hoogt waarop hij hangt van invloed. Bij het afregelen is het handig om te weten hoeveel de antenne van afstemming veranderd voor elke centimeter die je van een eindje afknipt. Zo kun je deze antenne optimaal maken voor de DX-frequentie naar jouw voorkeur. Wie geen mogelijk heeft om het na te meten kan het beste de waarschijnlijke lengte uit de tabel gebruiken. Wie nog wat wil rekenen aan de spoelen kan ik de site www.smeter.net aanbevelen waar de keuze voor antenne design en loaded coil je bij de uitleg door G4FGQ brengt. Hij geeft uitleg en heeft rekenprogramma’s beschikbaar voor ontwerpen van zo’n antenne en berekenen van spoelen met andere formaten. Erg handig voor wie er nog een paar banden bij wil maken.

Ik kan iedereen deze antenne aanbevelen. Deze antenne past perfect in een stadstuin en is af te regelen zonder dat de afstellingen elkaar beïnvloeden. Het kost een middag knutselen,maar dan heb je wel een leuke antenne. Succes bij het nabouwen en luisteren.

Tekening van LoadedCoil Dipole

Band    verstemming                 waarschijnlijke lengte

(MHz)   per cm inkorten

3,7       4 kHz                           158

7          7 kHz                           50

14,2      40 kHz                         45

21,2      45 kHz                         8

28,4      70 kHz                         15


Geef een reactie