a Nederlandse vertaling PA2G

                     

                                                                       

Bantry Bay Ireland                     Rotterdam                  Europoort The Netherlands

In de jaren begin 90 voer ik bij een machinist Aad Smaling PA3DPI die een zendamateur is en tijdens wachtlopen hadden we vaak over de pc hobby en hij vertelde ook over radio-ontvangst met de hulp van de pc. Ben een keer bij hem thuis geweest en er ging voor mijn een wereld open ( daarna vaak langs geweest hij deed ook o.a. aan ATV en dat vond en vind ik nog steeds te gek).

Toen zond o.a. DPA  ( persfoto’s o.a. ) nog uit en die kon je op een gemakkelijke manier ontvangen. Toen heb ik zelf ook een converter gebouwd voor ontvangst, maar had nog geen ontvanger.

                                              

 Heb toen van een oud Oost-Duitse visserman  ( Heinz Priess Y4IE  ROS 415 ) een scheepsontvanger mee genomen tijdens één van de reizen ( we brachten deze naar de sloop en na rond neuzen kwam ik deze tegen in de radiohut die nog redelijk intact was ) voor ontvangst voor DPA. Moest eerst wel kijken of de ontvanger werkte en tot ieders verbazing werkte deze nog. Heb van deze ontvanger hoop plezier gehad. Later heb ik deze geruild voor een Kenwood ontvanger R600, dit omdat de ontvanger van de Oost-Duitse erg groot was de ontvanger was 60 cm diep, 100 cm hoog en 120 cm breed.

Heb op één van de andere reizen van een Russisch schip ( COBET was eigenlijk een Litouwse schip bouwjaar 1963 2000T maar toen vielen ze nog onder de paraplu van de Socialistische Sovjet Republiek ) een andere ontvanger mee genomen, en deze was waanzinnig goed , was een buizen ontvanger en alles in de kast was handwerk gemaakt heb van deze ontvanger een heleboel plezier aan beleeft.

  

 Heb ooit eens een brief geschreven naar de Russische ambassade voor de vertaling en eventueel een handboek, kreeg als antwoord: “hoe ik aan deze ontvanger kwam en dat deze niet hier thuis hoorde en dat ze mijn niet konden helpen”. ( de brief heb ik nog steeds als aandenken ) Thieu Mandos NL-199/PA0M heeft op een gegeven moment voor de vertaling verzorgd.

 

Op de kleine kust, zeeslepers en bergingsvaartuigen waren toen ik ging varen de marconist al vervangen door een extra taak te geven aan de stuurlui, later moesten ook het machinisten korps voor een opfris cursus om ook een certificaat te halen zodat wij ook bevoegd waren om eventueel contact te leggen via de scheepszender en Inmarsat ( heb hier ooit een stukje overgeschreven wat in de Electron stond van April 1994 nummer 4 blz.212 “Satelliet Communicatie vanaf zee” ). Maar de praktijk leerde dat wij er niets hoefden aan te doen en vooral niet aankomen aan de knopen met onze vieze handen, we mochten wel de noodaccu’s controleren van de sets. De accu bak stond op de stuurhut tussen de schoorstenen en het was daar niet al te schoon en ook niet vetvrij en zodoende mochten wij dit elke maandag meenemen in onze ronde. Maar de set testen dat werd voor ons gedaan.

          

Heb mij toen ingeschreven bij VERON afdeling Den Haag in 1991 voor een D- cursus, deze werd gegeven door Michiel Wieringa PA3FPZ en in begin 1992 geslaagd voor mijn D machtiging PD0RGW, Heb toen in het najaar 1992 examen gedaan voor me C en helaas 16 fout net niet gehaald.

In deze periode werkte ik met Multi 750E een all mode set en een paar Kenwoods 251E en een 451 en als portofoon gebruikte ik een THD-7E  en uiteraard de ontvangers.  Ik werkte in deze tijd met een Daimond rondstraler voor 2m en 70cm en een marifoon antenne die ik van boord had meegenomen en een stukdraad voor ontvangst voor HF.

Met de radiohobby deed ik helemaal niets meer, begin 1996 heb ik alles weg gedaan. Ik ging wel elk jaar mee met Thieu Mandos PA0MPM en nu PA0M naar de beurs in de Brabant hallen, tegenwoordig Rosmalen en naar de Dag van de Amateur . Had nog wel contact met diverse amateurs en waar ik haast wekelijks meestal even morgens een bakkie ging doen ( Pleun PA3CYS bedankt ) en nu nog steeds.

Na een aantal jaren begon de radio virus weer zijn kop op te steken.

Ben weer begonnen in 2003 met een Condor voor 2 meter en een ICOM 210 en via contacten uit vroegere tijd, toen ik nog voer, om  wat spullen bij elkaar te krijgen. In december 2003 had ik mijn opgegeven voor een opfris cursus voor C en dit werd gegeven bij DEC ( Dordtse Elektronica Club ) door Arie PA3A en Winifred ( Heren bedankt ) heb dit gevolgd van januari 2004 tot eind maart 2004 en in april 2004 opgegaan voor examen voor C en geslaagd. Heb toen even de cal gehad PH2G en sinds november 2004 gebruik ik de Cal PA2G.

Ben lid bij de VERON en  DEC onder ander en heb verleden jaar mee gedaan met de content de CQWW SSB 2004 en de PACC 2005 onder de call PI4D en dat beviel me zeer goed en doet elke tweede dinsdag van de maand mee met de VRZA regio contest op 6 meter 50.135 MHz ook onder de call PI4D en thuis ben ik vaak op HF te vinden met Phone en soms met SSTV, PSK31 , Olivia, RTTY en andere digitale mode’s. Werk zelf met een Yeasu ft-857 en sinds kort ook met een Yeasu FT1000 Mark V Field en heb een cat verbinding met de pc zodat ik vanuit de pc de set aanstuurt.

Up-date november 2012 Ondertussen is de FT1000 Mark V Field weg gegaan en werk ik tegenwoordig met laag vermogen en dat vind ik een sport op zich zelf.

Met soms een vermogen van 2,5 W tot 250 miliW een verbinding maken in digi mode is gewoon prachtig om te doen.

   

Als antenne park heb ik o.a. gebruik  een CP-6 van Diamond een verticale HF antenne en deze is nu vervangen voor een sloperantenne met een draadlengte van 14 meter ( gewerkt met een orginalen en er één nagebouwd ) en heb o.a. ook een GB5RV ( gewerkt met de orginale en er één nagebouwd ) gebruikt maar sinds kort werk ik met een Homemade Loaded coil dipol (w8010 diamond ) en hier door kan ik werken op de banden 10, 15, 17, 20, 30 , 40 en 80 meter ( zie ook Electron Jan 2006 pagina 4 ). De SWR is rond de 1.1 a 1.2 op alle banden kosten wel één dag om deze af te regelen met behulp van een MFJ 269 antenne analyzer. Heb deze antenne opgehangen met hulp van Thieu PA0M en Pleun PA3CYS.
Voor 2meter en 70cm gebruik ik een Diamond X510N rondstraler en als set gebruik ik voor 2meter een omgebouwde Conder 16 en voor 70cm gebruik ik ook een omgebouwde Conder 3000 met bijhorende basisstation.

Up-date mei 2012 Dit heb ik sinds 2012 opgedoekt en ben alleen nog actief op HF. Sinds kort 2012 werk ik nu met een Fritzel FB13 voor 10,15 en 20 meter en dat werk perfect. Alle overige antennes die zijn weg gehaald en werk nu allen nog met deze antenne.

Ik accepteer geen enkele verantwoording voor schade (in welke vorm dan ook) die ontstaat/ kan ontstaan als gevolg van het gebruik van de op deze webpagina’s geplaatste schema’s, circuits, schakelingen, bouwaanwijzingen en bouwbeschrijvingen.

I do not accept any responsibility for any damage, whatsoever, being the result of the use of the circuit diagrams, circuitries, building instructions, or any other information presented on my webpages

Geef een reactie