Wat is dyslexie?

Liefst vijf tot tien procent van de bevolking heeft in meer of mindere mate last van dyslexie. Maar wat is nou eigenlijk dyslexie?

Het woord dyslexie is opgebouwd uit de Griekse woorden: dys (slecht) en lexis (taal of woorden) de letterlijke vertaling zou dus zijn slecht in taal. Mensen met dyslexie hebben dus moeite met lezen en spellen. Dyslexie komt voor in verschillende vormen en maten. De één ondervindt in het dagelijks leven veel problemen van zijn dyslexie, en de ander heeft haast geen last van zijn dyslexie.

Er zijn heel veel verschillende omschrijvingen en opvattingen over dyslexie.

De alternatieve vormen van therapie

Als je weet dat je dyslexie hebt dan is dat vervelend maar je wereld stort niet in. Je kunt er tegenwoordig juist heel veel doen aan de problemen die dyslexie met zich meebrengt.

De positieve kant van dyslexie

Je zou het misschien niet zeggen maar dyslexie heeft ook zijn positieve kanten. De meeste dyslectici hebben dit zelf niet in de gaten omdat ze door de negatieve kant het meest belemmerd worden. Veel dyslectici bezitten over eigenschappen waardoor ze toch in de wereld heel ver kunnen komen. Maar ze moeten de eigenschappen zelf ontdekken en gebruiken. Je krijgt ze niet in je schoot geworpen. De eigenschappen zijn niet speciaal want mensen die geen dyslexie hebben kunnen deze eigenschappen ook hebben.

Aan welke eigenschappen moet ik dan denken?

Bij deze eigenschappen moet je bijvoorbeeld aan de volgende dingen denken:

· Groot ruimtelijk inzicht.

· Sommige dyslectici gebruiken bij het nadenken minder stappen als ze iets logisch moeten beredeneren, dit heeft als voordeel dat je snel een antwoord kunt bedenken op iets.

· Veel dyslectici zijn erg creatief.

· Sommige dyslectici zijn heel goed in organiseren. Ze kunnen vaak vooraf al problemen benoemen en oplossen. Ze staan bekend als de ‘regelneven.

Als je bij jezelf een paar eigenschappen hebt ontdekt, dan zie je dat je bepaalde dingen niet goed kunt omdat je dyslexie hebt. Maar je kunt ook weer heel veel dingen wel. En op deze manier kun je beter met je handicap omgaan.

Dyslexie brengt positieve kanten met zich mee maar dyslexie blijft een aandoening en is dus geen gave.

Geef een reactie